KNVB verbiedt Oranje 'nazi-helm'

De Oranje 'nazi-helm' die verkocht wordt als ludiek attribuut voor supporters van het Nederlandselftal, zal door de KNVB geweerd worden uit de stadions. Een KNVB-woordvoerder heeft bevestigd dat is gekozen voor een totaalverbod op het dragen van de helmpjes in de stadions gedurende de oefenwedstrijden richting het WK in Duitsland.

De helm werd al verboden tijdens de oefenwedstrijd tegen Ecuador afgelopen week in de ArenA. ''Alles wat kwetsend kan zijn voor een ander, of dat nu spreekkoren zijn of een product, is in het stadion verboden. En dit product vinden wij uitermate kwetsend'', aldus de KNVB. Supporters die toch een helm bij zich hebben, moeten die bij de ingang inleveren en kunnen die na de wedstrijd weer ophalen.

De verkoper van de helm Floor van Laar is woest over de gang van zaken en overweegt een kort geding: ''Zelfs de Duitse politie heeft al laten weten dat het helmpje gewoon de stadions in mag, omdat er geen nazi-symbolen op staan. De helm heeft ook helemaal niets met de nazi's van doen. Duitse brandweerlieden dragen dit helmmodel nog steeds.'' Wat dat laatste betreft heeft Van Laar overigens gelijk. De Duitse brandweer draagt precies dezelfde helm, alleen dan in het wit. De karakteristieke schuin weglopende zijkanten van de helm geven de drager namelijk een optimale bescherming. Ook de helmen van de huidige Duitse Bundeswehr en de hoofdbescherming van de US Army hebben die kenmerken.


Boven de gewraakte Oranje-, onder een Duitse brandweerhelm.


Meer sportnieuws op FOK!sport.