Soldaten weigeren deelname missie Uruzgan

"De komende weken zal de ene militair na de andere afhaken", aldus W. van den Burg, voorzitter van de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP). "Ik ben nog maar net terug uit Afghanistan van een werkbezoek daar. De meeste militairen staan op scherp en de sfeer is goed, maar veel van de militairen die voor de zesde of zevende keer worden uitgezonden naar een oorlogsgebied hebben serieuze twijfels."
De twijfel van sommige militairen is zo groot, dat Defensie het tijdelijke- of vaste contract van ruim honderd militairen, heeft opgezegd. De militairen hebben geen geldige reden, zoals ziekte. "Pas bij een zwaarwegende reden, zoals ziekte, hoeft een militair niet deel te nemen aan de missie. Als dit niet het geval is en hij weigert naar Afghanistan te gaan, dan wordt het contract ontbonden. Dat is niet iets waar je graag voor kiest", aldus woordvoerder N. van der Zee van Defensie.
"Afghanistan is voor veel van onze leden de druppel die de emmer doet overlopen. Nu de conjunctuur aantrekt, hebben zij uitzicht op ander werk en een normaal gezinsleven. Velen blijken dat met beide handen aan te grijpen", aldus Van den Burg. "Voor sommigen is het de zevende, achtste keer dat ze worden uitgezonden. Dat trekt een te zware wissel op het privé-leven".
ACOM, de CNV-bond van militairen, stelt dat ook zij honderden twijfelaars onder de leden telt. "De jongens die het eerst worden uitgezonden, twijfelen het meest", aldus voorzitter J. Kleian.
Vredesmissie in Uruzgan
Het is de bedoeling dat in maart de eersten van ongeveer duizend kwartiermakers vertrekken naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Daar worden drie kampen opgebouwd, die de thuisbases gaan vormen voor de 1400 man sterke Taskforce Uruzgan. De eenheid moet in augustus operationeel zijn.
-
Met dank aan pberends en Bregalad voor het submitten.