Soldaten weigeren deelname missie Uruzgan

Icoon AlgemeenHet animo voor deelname aan de vredesmissie in Afghanistan is sterk afgenomen. Ruim honderd militairen weigeren deel te nemen aan de missie en nog eens ruim duizend twijfelen over deelname en hun loopbaan bij het leger. Dit stellen de AFMP en de ACOM, twee vakbonden voor militairen, in het Algemeen Dagblad. Druk die het thuisfront op de militaire legt en de behoefte aan ander werk zouden de belangrijkste redenen zijn.

"De komende weken zal de ene militair na de andere afhaken", aldus W. van den Burg, voorzitter van de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP). "Ik ben nog maar net terug uit Afghanistan van een werkbezoek daar. De meeste militairen staan op scherp en de sfeer is goed, maar veel van de militairen die voor de zesde of zevende keer worden uitgezonden naar een oorlogsgebied hebben serieuze twijfels."

De twijfel van sommige militairen is zo groot, dat Defensie het tijdelijke- of vaste contract van ruim honderd militairen, heeft opgezegd. De militairen hebben geen geldige reden, zoals ziekte. "Pas bij een zwaarwegende reden, zoals ziekte, hoeft een militair niet deel te nemen aan de missie. Als dit niet het geval is en hij weigert naar Afghanistan te gaan, dan wordt het contract ontbonden. Dat is niet iets waar je graag voor kiest", aldus woordvoerder N. van der Zee van Defensie.

"Afghanistan is voor veel van onze leden de druppel die de emmer doet overlopen. Nu de conjunctuur aantrekt, hebben zij uitzicht op ander werk en een normaal gezinsleven. Velen blijken dat met beide handen aan te grijpen", aldus Van den Burg. "Voor sommigen is het de zevende, achtste keer dat ze worden uitgezonden. Dat trekt een te zware wissel op het privť-leven".

ACOM, de CNV-bond van militairen, stelt dat ook zij honderden twijfelaars onder de leden telt. "De jongens die het eerst worden uitgezonden, twijfelen het meest", aldus voorzitter J. Kleian.

Vredesmissie in Uruzgan
Het is de bedoeling dat in maart de eersten van ongeveer duizend kwartiermakers vertrekken naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Daar worden drie kampen opgebouwd, die de thuisbases gaan vormen voor de 1400 man sterke Taskforce Uruzgan. De eenheid moet in augustus operationeel zijn.

-
Met dank aan pberends en Bregalad voor het submitten.