EU: aanvallen op ambassades niet acceptabel

FdBeer had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon TerrorismeDe Europese Unie heeft het geweld tegen Scandinavische ambassades en andere gebouwen in het Midden-Oosten sterk veroordeeld. "Totaal onacceptabel", zei een woordvoerder namens de huidige EU-voorzitter Oostenrijk in een verklaring. De EU wil maatregelen van alle betrokken autoriteiten in het Midden-Oosten om Europese burgers en bezittingen te beschermen.

Jaap de Hoop Scheffer, secretaris-generaal van de NAVO, sprak eveneens zijn afschuw over het geweld uit. "Ik begrijp dat de moslims zich beledigd voelen, maar er is absoluut geen rechtvaardiging voor zulk geweld. Ook kan de vrijheid van meningsuiting in geen geval in twijfel worden getrokken", liet de Nederlander in een verklaring weten. De zogenaamde cartooncrisis leidde dit weekend tot het in brand steken van Scandinavische ambassades in het Syrische Damascus, en het Deense consulaat in Beiroet.

Organisatie van de Islamitische Conferentie
Ook de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), welke 57 islamitische landen vertegenwoordigt en een permanente delegatie heeft bij de Verenigde Naties, heeft de aanvallen op de Deense en Noorse diplomatieke vertegenwoordigingen veroordeeld. "Overreacties die de grenzen van vreedzaam democratisch protest te buiten gaan, zijn gevaarlijk en schadelijk", liet de organisatie vandaag weten.

'Snijd Denen in stukjes'
Het aan Al Qaida gelieerde Islamitische Leger in Irak riep in een via internet verspreide verklaring op om 'Denen te vangen en in stukken te snijden'. De organisatie eiste eerder de verantwoordelijkheid op voor het ontvoeren en vermoorden van tal van buitenlanders in Irak. Het Islamitische Leger bedreigde verder de landen waar de spotprenten van de profeet Mohammed zijn herdrukt. Naast Denemarken, Noorwegen, Frankrijk en Spanje werd daarbij ook Nederland genoemd.

Update 19.48 uur: Persconferentie Denemarken
Denemarken heeft vanmiddag een klemmend beroep gedaan op Arabische leiders om verdere escalatie van het cartoonconflict te voorkomen. "De Deense regering vraagt alle leiders, politiek en religeus, in de betrokken landen hun bevolking op te roepen rustig te blijven en van geweld af te zien", zei minister Per Stig M÷ller van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie. M÷ller heeft voorgesteld binnenkort het hoofdkwartier van de Organisatie van de Islamitische Conferentie te bezoeken, om daar gezamenlijk naar een oplossing voor de crisis te zoeken.