Rellen rond Deense consulaat: 1 dode

Icoon AlgemeenDe protesten tegen de (her)gepubliceerde Deense cartoons worden steeds grimmiger. Woedende moslims staken vandaag de Deense ambassade in de Libanese hoofdstad Beiroet in brand.

Duizenden moslims gingen vandaag in Beiroet de straat op. Ze uitten hun woede over de publicatie van spotprenten van de islamitische profeet. Tijdens de demonstratie werden traangasgranaten ingezet door veiligheidstroepen omdat de situatie uit de hand dreigde te lopen. Ordetroepen probeerden de demonstranten te verjagen toen ze door een omheining wilden breken. Hulpverleners meldden dat tijdens de demonstratie tientallen gewonden zijn gevallen.

De menigte trok hierop naar de christelijke wijk Ashrafieh, waar ramen van winkels en woningen in werden gegooid en auto's werden vernield. Ook een kerk werd met stenen bekogeld. Later slaagden de demonstranten er toch in om de Deense ambassade te bereiken en staken deze vervolgens in brand. De Nederlandse ambassade bevindt zich niet ver van de Deense ambassade. Het is nog niet duidelijk of er extra maatregelen zijn genomen tegen het groeiende gevaar.

Gisteren werden al de Deense en Noorse ambassades van de Syrische hoofdstad Damascus in brand gestoken. In Nederland zijn de spotprenten ook gepubliceerd, en wel op de site van Tweede Kamerlid Wilders.


Update 14.40 uur
Het is duidelijk geworden dat niet de Deense ambassade maar het Deense consulaat in brand is gestoken. Om het bluswerk te bemoeilijken hebben woedende demonstranten brandweerauto's onklaar gemaakt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt het nog niet nodig om de veiligheidsmaatregelen rond de Nederlandse ambassade aan te scherpen. "De ambassade is geen doelwit en bovendien gesloten omdat het zondag is", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Het personeel zit veilig thuis. Maar we volgen de situatie en ontwikkelingen op de voet. Tot op heden zijn Nederlanders redelijk veilig in de regio. We hopen dat dat zo blijft."

Update 17.32 uur
Een hooggeplaatste bron van de Libanese veiligheidsdiensten heeft gemeld dat er bij de brand één dode is gevallen. Een betoger die door de vlammen was omsingeld kon niet meer ontsnappen en is van 3 hoog uit het gebouw gesprongen. Hij heeft de val niet overleefd.

Update 22.08 uur
De Nederlandse ambassade in Beiroet is ook niet onbeschadigd gebleven tijdens de rellen van vandaag, aldus een woordvoerder van het minsterie van Buitenlandse Zaken. Tijdens de onrusten zijn enkele ruiten van de ambassade ingegooid. Volgens het ministerie hadden de betogers het niet specifiek op het Nederlandse pand voorzien.