Bos regeert in 2007 liefst met CDA

VerkiezingenPvdA-leider Wouter Bos heeft vandaag in een interview met De Telegraaf kleur bekend over wat hij na de verkiezingen het liefst wil doen. De PvdA-voorman zegt te opteren voor een kabinet met het CDA. Hij sluit een kabinet met GroenLinks en de SP niet uit, maar voorziet dan grote problemen qua eenheid op het gebied van de veiligheid en belastingen.

Volgens Bos ''gooien de SP en GroenLinks de belastingen veel te makkelijk omhoog en gaan ze te ontspannen om met veiligheid en terrorisme.'' Voordeel van regeren met het CDA is volgens Bos het brede draagvlak: ''Bij moeilijke beslissingen is het belangrijk dat je zo veel mogelijk steun hebt in het parlement en de samenleving. Maar ik lever me niet tegen elke prijs uit aan het CDA''.

Kernkabinet
Mocht het CDA de verkiezingen verliezen dan denkt Bos dat premier Jan Peter Balkenende het veld zal ruimen. Samenwerken met de VVD ziet de PvdA'er niet zitten: ''Die partij heeft veel problemen en maskeert die, door de PvdA te bekritiseren. Dat begint op te vallen.'' Bovendien zou iemand als minister Verdonk in zo'n zaak als de Congo-kwestie in een kabinet onder zijn leiding ''allang hebben thuisgezeten.'' Haar 'sorry' had hij niet geaccepteerd.

De 42-jarige Wouter Bos heeft een duidelijk beeld over een eventueel kabinet-Bos: ''Ik wil een klein kernkabinet met naast de premier zes ministers. Daarnaast heb je nog een twintigtal ministers die de staatssecretarissen vervangen. Dat zijn vakministers die onder de coördinerende ministers vallen.''

Nieuwkomers
Hij zal voor nieuwkomers in ons land streng, maar rechtvaardig zijn: ''Ik sta helemaal achter wethouder Ahmed Aboutaleb in Amsterdam als die zegt dat Marokkanen die niets met onze samenleving hebben, beter weg kunnen gaan. Maar voor allochtonen die wel mee willen doen, moet je de inburgering beter organiseren. '' In de steden moeten volgens Bos verder veel meer duurdere woningen worden gebouwd en buiten de stad meer goedkopere om verdere tweedeling te voorkomen: ''Straks wonen de allochtonen allemaal in verpauperde binnensteden en de autochtonen in de nieuwe buitenwijken. Een soort Franse situatie: een onderklasse in de steden, met wie het slecht gaat. Concentratie is niet goed, daarom moeten met woningbouwcorporaties keiharde afspraken worden gemaakt over de bouw van woningen. Steden moeten gemengd zijn. Dat vergroot het onderlinge begrip tussen mensen van verschillende afkomst.''

De PvdA-voorman heeft in het interview overigens ook een boodschap in petto voor mensen die wel kunnen werken maar dat vertikken; die zullen onder zijn leiding keihard aangepakt gaan worden.