Ontslag topfunctionaris VN wegens seksuele intimidatie

Carina Perelli Carina Perelli, topfunctionaris van de Verenigde Naties in Uruguay, is per direct ontslagen omwille van "misdragingen waaronder seksuele intimidatie". Dit heeft een woordvoerder van de VN vandaag naar buiten gebracht. Perelli ging over het organiseren van verkiezingen.

De afgelopen dagen waren er al vermoedens over een mogelijk ontslag van de 48-jarige sociologe. Geruchten deden de ronde dat ze het personeel lastigviel, andere gevallen van intimidatie toestond en haar werk niet meer naar behoren uitvoerde. Vandaag heeft ze haar ontslagbrief ontvangen.

Na een intern VN-onderzoek dat vier maanden in beslag nam, werd Perelli in augustus officieel schuldig bevonden. Inmiddels heeft ze contact opgenomen met haar advocaten. Ze zal vermoedelijk tegen haar ontslag ingaan.

Nu er volgende week uiterst belangrijke parlementsverkiezingen in Irak zijn, is haar ontslag ongelukkig gekozen, zo vindt een Amerikaanse VN-ambassadeur. Perelli werd bekend door haar rol als verkiezingswaarnemer in verscheidene (voormalige) oorlogsgebieden als Irak en Afghanistan.