Leefbaar R'dam populair na aftreden Pastors

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Marco PastorsHet aftreden van wethouder Marco Pastors heeft zijn partij Leefbaar Rotterdam geen windeieren gelegd. De lokale partij schiet in een peiling van twaalf zetels in oktober naar negentien zetels nu, en is daarmee verreweg de grootste in de havenstad. Bij de verkiezingen van 2002 haalde de partij nog zeventien zetels. De volgende raadsverkiezingen zijn in maart 2006.

De PvdA zou volgens de peiling van bureau Interview/NSS op twaalf zetels uitkomen, en collegepartijen VVD en CDA allebei op vier zetels. De SP, die in oktober haar huidige eenmansfractie leek uit te breiden naar vier personen, valt in de nieuwste peiling weer terug naar één. Overigens blijkt uit de peiling dat bijna de helft (49 procent) van de Rotterdammers geen of weinig vertrouwen meer heeft in het college van LR, CDA en VVD. Het vertrouwen in burgemeester Ivo Opstelten (VVD) is groter geworden, van 66 procent in oktober tot 73 procent nu.

De bekendheid van Pastors onder de Rotterdammer is enorm, maar liefst 86 procent zegt hem te kennen of heeft in ieder geval wel eens van hem gehoord. Indien Pastors mee zou doen aan de landelijke verkiezingen, overweegt dertien procent van de Rotterdammers op hem te stemmen. De wethouder werd door een motie van GroenLinks en met steun van coalitiegenoot CDA begin november weggestuurd, na uitspraken over moslims. Eerder dit jaar was met Pastors juist afgesproken dat hij zich zou onthouden van dergelijke uitspraken, omdat deze niets te maken hebben met zijn beleidsterrein Ruimtelijke Ordening.