Barroso wijst Nederlandse korting op Europese bijdrage af

Pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon EuropaVoorzitter Barroso van de Europese Commissie spreekt duidelijke taal als antwoord op de Nederlandse wens om een jaarlijkse korting van ťťn miljard euro te ontvangen op de Europese contributie die ons land moet betalen. De voorzitter heeft het voorstel opnieuw van de hand gewezen. "We moeten niet dezelfde kant uitgaan als de sheriff van Nottingham uit de verhalen van Robin Hood, die geld stal van de armen om het aan de rijken te geven", aldus Barroso.

Nederland behoort samen met Zweden, Duitsland en Groot-BrittanniŽ tot de landen die per hoofd van de bevolking netto het meest afstaan aan de EU. Brits premier en momenteel EU-voorzitter Blair heeft geopperd de grootste betalers te compenseren door van 2007 tot en met 2013 minder geld te geven aan achtergebleven regio's, zoals de Oost-Europese lidstaten. Op die manier zou Nederland minder contributie hoeven te betalen.

Vorig jaar heeft elke individuele Nederlander meer dan 180 euro afgestaan aan de Europese Unie. Nederland betaalt hiermee het meest van alle lidstaten. De Europese Commissie is het hier echter niet mee eens en zegt dat Nederland de douane-inkomsten van de haven van Rotterdam niet mee moet tellen bij het nationaal inkomen. Brussel is van mening dat dit geld niet mag worden meegeteld in de berekening, omdat het direct van Rotterdam naar de EU gesluisd wordt. Volgens de redenering van Brussel zou het gemiddelde aandeel per burger lager komen te liggen.

Medio volgende maand moeten de EU-leiders tijdens hun driemaandelijkse topontmoeting het overeen zien te komen wat betreft de komende meerjarenbegroting voor de Europese Unie. De regering-Balkenende zal blijven hameren op die felbegeerde korting van ťťn miljard euro per jaar. Dat is ťťn van de factoren waardoor er een forse aanvaring dreigt.

De Britten blijven zich vastklampen aan hun automatische korting van tweederde op de nettobijdrage. De Robin Hood uitspraak van Barroso was dan ook gedeeltelijk tegen Londen gericht. Begin december zal Blair een propositie voorstellen met een nog lagere korting dan een Luxemburgs pakket. Dat pakket werd afgelopen juni al door vijf lidstaten geweigerd, waar Nederland ook toebehoorde. Het stelde destijds een korting op de bijdrage van ongeveer zeshonderd miljoen euro voor.