'Haagse jongens geronseld voor jihad'

Icoon TerrorismeDrie jongens uit Den Haag die sinds een week worden vermist zijn naar alle waarschijnlijkheid geronseld voor de jihad in Irak. Dat denkt in ieder geval de familie van de jongens. Said el M. (21), Ramazan K. (18) en Driss (19) verdwenen vorige week donderdag. Vermoed wordt dat ze via Turkije de Iraakse grens willen oversteken.

De AIVD zegt op de hoogte te zijn van de vermissingen, maar wil niet vertellen of de drie ook vóór hun verdwijning in de gaten werden gehouden. Ze namen bij hun vertrek paspoorten, kleding en geld mee; mobieltjes werden thuisgelaten. Tenminste één van de jongens, de Haagse Marokkaan Said, zou contact hebben gehad met terreurverdachte Samir A., aldus een oom van de jongen. Een neef van Said stelt dat de familie minstens een maand werd voorgelogen door de jongen. "Hij vertrok elke ochtend zogenaamd naar school, maar we zijn er na zijn verdwijning achter gekomen dat hij allang uitgeschreven was. Ik heb geen idee waar hij al die tijd uithing."

De broer van de Turkse Ramazan heeft het idee dat zijn jongere broertje gerekruteerd is voor de gewapende strijd. "Hij was de afgelopen maanden veel, té veel, met zijn geloof bezig. Ik vind het een heel angstig verhaal. Waarom flikt hij ons dit? Mijn ouders zijn helemaal de weg kwijt." De imam van de Haagse As-Sounnah-moskee, waar de vaders van de 'jihadstrijders' regelmatig komen, veroordeelde gisteren in een preek de ronselpraktijken waar de drie mogelijk het slachtoffer van zijn geworden. Volgens de AIVD zijn op dit moment 'enkele tientallen' Nederlandse jihadstrijders in Irak, Syrië en Afghanistan. "Mogelijk zijn het er meer. Je weet niet wat je niet weet", aldus de dienst.