Veel fraude met faillissementen

Er is iets mis met 43% van de faillissementen, bij zeker een kwart van de zaken is er sprake van fraude. Dit maakte het tv-programma Zembla op basis van een nog geheim rapport van het ministerie van Justitie bekend.

Uit het rapport blijkt dat er bijna geen opsporing plaatsvindt naar fraude met bv's. Het wegsluizen van geld, lozen van personeel of het laten verdwijnen van de boekhouding. De schade die ontstaat door fraude met faillissementen is tussen de 600 miljoen en 1 miljard euro.

Ondanks dat de fraude met faillissementen meer kost dan bijvoorbeeld fraude met uitkeringen (160 miljoen) zijn er maar 55 rechercheurs mee bezig. Voor uitkeringsfraude zijn er 1154 rechercheurs. De afgelopen 25 jaar is weinig veranderd in de bestrijding van faillissementsfraude volgens Zembla. In het begin van de jaren 80 is een zelfde rapport verschenen, hieruit bleek dat bij 37% van de faillissementen iets niet in de haak was.

In het nieuwste rapport staat ook dat er adviseurs zijn die mensen advies geven over het frauduleus afhandelen van een faillissement. Zembla probeerde het uit en kocht een tweedehands bv zonder dat er een notaris om identificatie van de koper vroeg, dit is een notaris wel verplicht. De notaris is daardoor mogelijk schuldig aan het medeplegen van valsheid in geschrifte.