Celstraf voor doodslag in Haags gokpaleis

Icoon JustitieEen 23-jarige Chinese man die in januari iemand van dichtbij door het hoofd schoot is vandaag veroordeeld tot 10 jaar celstraf wegens doodslag. De Chinees X.W.Y. heeft volgens justitie een andere Chinees in koelen bloede gedood in het Swiss Casino te Den Haag. Vijf andere verdachten werden vrijgesproken van medeplichtigheid, maar zij kregen wel straffen tot achttien maanden voor het leveren van het wapen.

De rechtbank was er, in tegenstelling tot het Openbaar Ministerie (OM), niet zozeer van overtuigd dat de verdachten samen een criminele organisatie vormden, die zich ten doel had gesteld om misdrijven te plegen. Het OM had eerder gevangenisstraffen tot wel achttien jaar geëist. De schietpartij in de gokhal zou zijn voortgekomen uit een concurrentiestrijd tussen twee rivaliserende bendes uit Den Haag en Rotterdam, die tegen woekerrentes geld leenden aan vooral Chinese en Indonesische illegalen.

De ruzie tussen de Rotterdamse Minggroep en de Haagse Fat Keegroep ontstond toen het werkterrein van de Hagenezen werd geïmpregneerd door de Rotterdammers, aldus het OM. Drie dagen voor de schietpartij zou de Fat Keegroep volgens jusitie hebben gedreigd met "maatregelen" als de Minggroep in de hofstad actief zou blijven.

Het OM is ietwat teleurgesteld in de uitspraak. Een woordvoerster van het ministerie vertelde dat de aanklager waarschijnlijk in hoger beroep zal gaan. Het OM meent overtuigd te zijn dat er sprake is van moord, en niet van doodslag. De schutter zou wel degelijk met voorbedachte rade hebben gehandeld. Ook staat volgens het OM vast dat alle verdachten vantevoren wisten wat er allemaal zou gaan gebeuren.