Tienduizenden verwacht bij uitvaart bisschop Çiçek

Icoon AlgemeenDe uitvaart van de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Julius Jesuh' Çiçek in het Twentse dorp Glane zal naar verwachting vandaag tienduizenden belangstellenden trekken. De geestelijk leider overleed zaterdag op 63-jarige leeftijd in het Duitse Düsseldorf, toen hij op doorreis was naar Zwitserland.

Çiçek was de eerste aartsbisschop van de Syrisch-orthodoxe kerk in Midden-Europa. Onder zijn leiding zijn sinds 1979 ongeveer vijftig kerken en drie kloosters binnen zijn bisdom geopend.

Vanuit de hele wereld worden gelovigen verwacht die hem de laatste eer willen bewijzen in het klooster Mor Ephrem te Glane, waar zijn bisdom was gevestigd. De Twentse politie heeft bij voorbaat 150 man ingezet om de stroom belangstellenden in goede banen te leiden.

Omstreeks 09:30 uur begint op het terrein van het klooster een besloten mis voor genodigden. Het lichaam van de aartsbisschop wordt daarna achter gesloten deuren overeind gezet en op een stoel geplaatst. Rond het middaguur begint een openbare processie met toespraken van onder andere de patriarch van Syrië en kardinaal Simonis. Rond 14:30 uur zal de dienst eindigen en Çiçek worden bijgezet in een praalgraf in de Mariakerk.

Publiek neemt afscheid van bisschop Çiçek
Publiek neemt afscheid van bisschop Çiçek