'Wegvagen Israël is standaardbeleid Iran'

''De vernietiging van Israël is een standaarddoel van Iran en niet een nieuw standpunt. We streven er al lang naar Israël van de kaart te vegen'', zo heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vandaag laten weten in een toespraak voor Iraanse strijdkrachten. Ahmadinejad wekt met de uitspraken de indruk dat de kritiek vanuit de wereld op zijn uitlatingen van afgelopen week - toen hij ook stelde dat Israël van de kaart moet worden geveegd - overdreven is.

Volgens Ahmadinejad zei de oprichter van de islamitische staat, grootayatollah Khomeini, tijdens zijn leven precies hetzelfde. Die riep zelfs regelmatig op tot de vernietiging van Israël.

Vanuit het westen kwam afgelopen week veel kritiek op de eerdere uitspraken van de Iraanse president. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tikte Iran zelfs op de vingers, omdat het VN-lidstaten verboden is om andere lidstaten te bedreigen met geweld. Iran ontkent dat het met geweld gedreigd heeft, het erkent alleen de staat israël en het bestaansrecht daarvan niet.