'Wegvagen IsraŽl is standaardbeleid Iran'

''De vernietiging van IsraŽl is een standaarddoel van Iran en niet een nieuw standpunt. We streven er al lang naar IsraŽl van de kaart te vegen'', zo heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vandaag laten weten in een toespraak voor Iraanse strijdkrachten. Ahmadinejad wekt met de uitspraken de indruk dat de kritiek vanuit de wereld op zijn uitlatingen van afgelopen week - toen hij ook stelde dat IsraŽl van de kaart moet worden geveegd - overdreven is.

Volgens Ahmadinejad zei de oprichter van de islamitische staat, grootayatollah Khomeini, tijdens zijn leven precies hetzelfde. Die riep zelfs regelmatig op tot de vernietiging van IsraŽl.

Vanuit het westen kwam afgelopen week veel kritiek op de eerdere uitspraken van de Iraanse president. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tikte Iran zelfs op de vingers, omdat het VN-lidstaten verboden is om andere lidstaten te bedreigen met geweld. Iran ontkent dat het met geweld gedreigd heeft, het erkent alleen de staat israŽl en het bestaansrecht daarvan niet.