'Bijstandmoeders inzetten als schooloppas'

Icoon politiek binnenland nieuwsStaatssecretaris van Sociale Zaken Henk van Hoof werkt aan een plan waarin bijstandmoeders met kinderen onder de vijf jaar worden ingezet in de voor- en naschoolse kinderopvang. De vrouwen, die nu nog vrijgesteld zijn van sollicitatieplicht, zouden met behoud van uitkering aan de slag kunnen. De eigen kinderen kunnen worden meegenomen naar school.

Gemeenten krijgen de mogelijkheid de vrouwen een bonus aan te bieden op hun uitkering en scholing. De VVD-bewindsman zegt zijn plan te hebben besproken met vrouwenorganisaties van de grote politieke partijen, en zou daarbij 'van links tot rechts' positieve reacties hebben gekregen. Van Hoof wil zijn plan ook overleggen aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Kamerlid Arda Gerkens (SP) is echter niet echt enthousiast. Ze noemt het plan van Van Hoof in een reactie 'een slecht idee'. Volgens Gerkens zijn moeders van jonge kinderen niet voor niets vrijgesteld van sollicitatieplicht. Bovendien moet volgens haar de kinderopvang door gekwalificeerd personeel gebeuren. Volgens een woordvoerder van Sociale Zaken zijn er in Nederland ongeveer 90.000 bijstandmoeders die kinderen onder de vijf jaar hebben, en daarom zijn vrijgesteld van sollicitatieplicht.