Gretta Duisenberg komt IsraŽl niet in

LiefHeersendBeest had ons via de nieuws-submit te melden:

GrettaGretta Duisenberg, die gisteren met een delegatie Nederlandse schrijvers, journalisten en kunstenaars vertrok naar de Palestijnse gebieden op de Westoever en Gaza, is vannacht de toegang tot IsraŽl geweigerd. Dat heeft een woordvoerder van de delegatie bekend gemaakt.

De rest van de groep mocht het land wel binnen. Maar ťťn van hen, de schrijver/columnist Mohammed Benzakour, werd volgens de woordvoerder door de IsraŽlische autoriteiten negen uur vastgehouden. Inmiddels is hem wel toegang verleend.

Duisenberg zou door de IsraŽliŽrs te kennen zijn gegeven dat ze om veiligheidsredenen het land niet in mocht. Ze is vanochtend weer in Nederland aangekomen.

Bedoeling van de reis van het gezelschap is de bouw van de scheidingsmuur tussen IsraŽl en de Westoever en de gevolgen daarvan op het leven in de Palestijnse gebieden te onderzoeken. Op het programma staan onder meer een bezoek aan de Palestijnse president Abbas en de presidentskandidaat Moustafa Barghouti. De groep zal op verzoek van Stop de Bezetting hun ervaringen op artistieke en journalistieke wijze verwerken. Later dit jaar wordt een tentoonstelling georganiseerd over de reis.