Massale stakingen in Frankrijk

In heel Frankrijk zijn massale stakingen uitgebroken na een oproep van de vakbonden. De Fransen staken hiermee tegen het beleid van de regering van premier Villepin. Vooral de dalende koopkracht en het verlies van arbeidsplaatsen zijn een doorn in het oog van de stakers. Daarnaast zijn ze ontevreden over het stijgende aantal kortlopende arbeidscontracten, de hoge huren en dure koopwoningen. De bonden verwachten zo'n 150 betogingen in het hele land met ruim een miljoen demonstranten.

Verwacht wordt dat ambtenaren en personeel van het openbaar vervoer in de grote steden zich bij de staking zullen aansluiten. Vanuit Nederland rijdt de Thalys wel en ook internationale vluchten naar Frankrijk gaan door. Wel moet rekening gehouden worden met ernstige vertragingen.

Hoeveel vliegtuigen met nationale bestemmingen kunnen vertrekken is niet duidelijk. Ook personeel bij de de post, en twee landelijke gas- en elektriciteitsbedrijven mee. Hetzelfde geldt voor werknemers uit het onderwijs en de particuliere sector.