Sean Penn onder vuur na hulp in rampgebied

Sean Penn aan de slag in het rampgebiedSean Penn zou met dubieuze motieven zijn afgereisd naar het rampgebied rond de Amerikaanse stad New Orleans. De acteur, die met een boot en een paar vrienden het water op ging om slachtoffers te redden, wordt verweten met zijn actie vooral de aandacht op zichzelf te hebben willen richten, en tegelijkertijd president Bush te kijk te willen zetten.

De kritiek komt onder meer van de nieuwssite NewsMax.com en de Australische Herald Sun. Het feit dat er een fotograaf aan boord van het bootje was bewijst voor een aantal critici de valse motieven van Penn. De acteur reageerde zelf laconiek op het commentaar. In de talkshow van CNN's Larry King liet hij weten er niet wakker van te liggen. "Voorop staat dat we veel mensen uit het water hebben kunnen helpen", stelde de 45-jarige Penn. "Voor de rest mag een ieder hierover zeggen wat ze willen." Hij ontkende de aanwezigheid van een 'persoonlijke fotograaf'.

Volgens Penn kon hij zijn beroemdheid juist goed gebruiken om dingen gedaan te krijgen. "Ik kan het me veroorloven om een vliegtuig te pakken en naar het gebied af te reizen. Daar was het eenvoudig om een boot te krijgen, en met een paar anderen het water op te gaan." Wetenschapper Douglas Brinkley, één van de personen die mee was met Penn, verdedigde de acteur. "Ik zag hem zo'n 40 personen redden. Hij zat tot zijn middel in de giftige rotzooi. Ik wil het nu even niet over de reisjes van Sean naar Irak en Iran hebben, maar hier was hij een ware Amerikaanse held", stelde Brinkley in de New York Daily News. Penn is altijd een fel tegenstander van het Amerikaanse ingrijpen in Irak geweest.

Overigens was Sean Penn niet de enige beroemdheid in het gebied. Zangeres Macy Gray assisteerde in de Astrodome in Houston bij de opvang van slachtoffers. Talkshowhost Oprah Winfrey wist een heel team van bekende Amerikanen op de been te brengen. Zo brachten John Travolta en Lisa Marie Presley respectievelijk per vliegtuig en truckcolonne goederen naar het rampgebied en kwam actrice Julia Roberts vluchtelingen in Alabama een hart onder de riem steken.