'Kiss and ride' verboden in Vlaanderen

Op het taxiplatform op Utrecht Centraal station staat het voluit: 'kiss and ride'. Het geeft aan dat er speciale parkeervakken zijn om even iemand uit de auto te laten en vervolgens weer door te rijden. Maar in Vlaanderen zorgen de stroken voor een groot probleem. De Commissie voor Taaltoezicht heeft geoordeeld dat het populaire verkeersbord in strijd is met de strenge Vlaamse taalwetten, die voorschrijven dat berichten aan het publiek in het Nederlands moeten geschieden.

Een Vlaming uit Geraardsbergen diende een klacht in bij de commissie en heeft nu dus gelijk gekregen. De burgemeester van de plaats denkt nu aan het woord 'dropzone', maar ook dat geeft problemen aangezien 'to drop' ook Engels is.

De Vlaamse krant De Standaard vroeg enkele jaren geleden al om alternatieven aan haar lezers. 'Aai en zwaai', 'Kussen en wegwezen' en 'Snelkusweg' werden daarop aangedragen. Een oplossing voor heel Vlaanderen zal er niet komen, omdat het om verkeersborden gaat die buiten de nationale regels vallen. Elke gemeente mag dus een eigen vertaling verzinnen.