Steeds meer problemen bij opvoeding

aloa had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsSteeds meer ouders zoeken hulp bij Bureau Jeugdzorg omdat ze de opvoeding van hun kinderen niet aankunnen. Het percentage hulpzoekenden is de laatste jaren sterk stijgende. Volgens De Telegraaf is in vijf jaar het aantal ouders gestegen met 30 procent.

Minimaal 160.000 kinderen wonen in een huis waarin de leefsituatie problematisch of zelfs onhoudbaar is. De Telegraaf meldt dat de Raad voor de Kinderbescherming steeds vaker wil dat de rechter een zogenoemde beschermingsmaatregel oplegt. Zo is het aantal aanvragen voor een ondertoezichtstelling in de maanden januari tot en met april gestegen tot 2.400, terwijl dit getal in 2003 nog maar op 1.800 lag.

De oorzaak van de stijging van het aantal probleemgezinnen ligt volgens een deskundige veelal aan maatschappelijke ontwikkelingen als echtscheidingen en eenoudergezinnen. Vooral als de omgangsregelingen niet goed geregeld zijn, ontstaan er snel problemen. Daarnaast zijn misbruik van drank van drugs regelmatig oorzaak van de stijging van de hoeveelheid hulpzoekenden.