Omstandigheden dood Duisenberg onduidelijk

Wim Duisenberg (1935 - 2005)Het is niet geheel duidelijk onder welke omstandigheden Wim Duisenberg gisteren is overleden. Zijn weduwe Gretta en de Franse autoriteiten hebben beiden een eigen lezing. Ook de precieze doodsoorzaak is niet vastgesteld, hoewel een hartstilstand waarschijnlijk is.

Jean-Francois Sampieri, de officier van justitie in het Franse Carpentras, maakte gisteren bekend dat de oud-president van de Europese Centrale Bank levenloos is gevonden in het zwembad van zijn villa in Zuid-Franse Faucon. Hij zou zijn verdronken na hartproblemen. Gretta Duisenberg zou het alarmnummer hebben gebeld, maar de assistentie van hulpverleners mocht niet meer baten. Een eventuele misdaad is 'volledig uitgesloten', aldus Sampieri.

In de Volkskrant komt Gretta Duisenberg echter met een andere lezing. Ze stelt haar man te hebben gevonden vlak buiten de studeerkamer in het vakantiehuis. Daarbij is er geen autopsie uitgevoerd, waardoor niet vaststaat of de dood daadwerkelijk door hartproblemen is veroorzaakt. Gretta zegt zich gestoord te hebben aan de mededelingen die de Franse autoriteiten en de gendarmerie zondag zonder overleg met de familie naar buiten brachten.

Het lichaam van de voormalige minister en bankier wordt vandaag naar Nederland teruggevlogen. De kinderen van Duisenberg waren zondag na het nieuws over het overlijden al naar het vakantiehuis van hun vader afgereisd.