Aanslag op Rainbow Warrior herdacht

Icoon Buitenlands nieuwsIn Nieuw-Zeeland heeft de milieuorganisatie Greenpeace de aanslag op de Rainbow Warrior, vandaag twintig jaar geleden, herdacht. Leden van de crew die destijds meevoeren doken naar het wrak van de boot, waar ze een herdenkingsdienst hielden. De Rainbow Warrior werd na de aanslag afgezonken voor de noordkust van Nieuw-Zeeland.

Op het schip, dat actie zou gaan voeren tegen Franse kernproeven in de Stille Oceaan, ontploften, terwijl het op 10 juli 1985 in de haven van Auckland lag, twee bommen. De Nederlandse fotograaf Fernando Pereira (35) kwam hierbij om het leven. Dezelfde nacht werden twee agenten van de Franse geheime dienst gearresteerd. Ze hadden opdracht gekregen te voorkomen dat Greenpeace het Franse kernproevenprogramma nog langer zou verstoren. Na aanvankelijke ontkenning erkende de Franse regering van president Mitterand twee maanden later zijn verantwoordelijkheid. De minister van Defensie nam ontslag en Frankrijk betaalde Nieuw-Zeeland een schadevergoeding.

Behalve de agenten Alain Mafart en Dominique Prieur werd echter niemand veroordeeld voor de aanslag. Mafart en Prieur werden in Nieuw-Zeeland veroordeeld tot vijf jaar cel, maar mochten na een jaar terug naar Frankrijk, waar ze als helden werden ontvangen. "De Franse regering heeft haar excuses nog steeds niet aangeboden, en ontvlucht al twintig jaar de Nieuw-Zeelandse justitie", verklaarde Greenpeace campagne-manager Cindy Baxter onlangs.

De aanslag op de Rainbow Warrior
De Rainbow Warrior na de aanslag in de haven van Auckland