Luxemburg stemt over EU- grondwet

De inwoners van Luxemburg stemmen vandaag over de EU-grondwet die Nederland en Frankrijk al eerder afwezen. Vanochtend om 08.00 uur zijn de stemlokalen geopend. Bovendien gaat de stemming ook over premier Juncker, omdat hij zijn lot aan de uitslag heeft verbonden. Juncker zei te zullen aftreden als Luxemburg de grondwet afwijst.

Tot voor kort was het merendeel van de Luxemburgers voorstander van de grondwet, maar na de uitslagen van de referenda in Frankrijk en Nederland is ook hier de twijfel toegeslagen. Huidige peilingen zeggen dat 46 procent van de kiezers voorstander is en het aantal nee-stemmers bedraagt 38 procent.

Naar verwachting zal de Luxemburgse bevolking wel voor kiezen, zij het niet van harte. In Luxemburg geldt een kiesplicht, waardoor de opkomst vermoedelijk rond de 90 procent zal liggen. Naar verwachting zal de uitslag aan het begin van de avond bekend zijn.

Vorige maand werd besloten dat EU-landen die dat willen de ratificatie van de grondwet mochten uitstellen. Luxemburg had al een referumdum gepland en besloot dit door te laten gaan.

Update 17:30 uur
Zojuist is bekend geworden dat de Luxemburgers met 57 procent vóór de grondwet hebben gestemd.