Mohammed B. wil niet naar rechtbank

Mohammed B., de man die maandag terecht moet staan voor de moord op Theo van Gogh, heeft geen zin om naar de rechtszaal te komen. De verdachte lijkt sowieso geen belangstelling in de zaak te hebben, want hij heeft ook zijn advocaten verboden hem te verdedigen. B.'s advocaat Peter Plasman heeft dat in een brief aan de rechtbank laten weten.

Het Openbaar Ministerie overweegt om B. onder dwang naar de rechtbank te halen. Dat recht heeft justitie mits de rechter daarmee instemt. Mohammed B. kan overigens niet gedwongen worden om zijn mond open te doen. Het proces wordt gehouden in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. Tot nog toe heeft hij in verhoren niets gezegd, alleen via zijn advocaat liet hij ooit weten verantwoordelijk te zijn voor het gebeuren.


B. heeft geen behoefte aan rechtszaak

Update 19:01
Advocaat Plasman heeft laten weten dat hij er van uitgaat dat de rechtbank Mohammed B. zal dwingen aanwezig te zijn tijdens het proces. Als hij dan niet vrijwillig uit zijn cel wil meekomen zal hij onder dwang naar de rechtbank worden getransporteerd. Plasman zegt tijdens het proces wel in de rechtszaal aanwezig te zullen zijn, maar geen vragen te stellen aan de opgeroepen getuigen en ook geen pleidooi te zullen voeren.

Minister van Justitie Piet Hein Donner heeft vanmiddag gezegd dat de persoonsbeveiliging van een onbekend aantal personen is opgevoerd in verband met de start van het proces maandag. Een aantal mensen zal verhinderd worden om naar de rechtbank af te reizen, zoals bijvoorbeeld de vrijgesproken terreurverdachte Samir A.

-
Gang van zaken op de dag van de moord.