'El F. was in bezit van dodenlijst'

Het vermeende lid van de Hofstadgroep Nouredine el F., zou in het bezit zijn geweest van een dodenlijst. Dat beweert althans schrijver en columnist Leon de Winter op zijn weblog dat hij bijhoudt op de site van weekblad Elsevier. Afzonderlijke bronnen in kringen rond het onderzoek hebben hem die informatie toegespeeld.

Wie er op de dodenlijst staan zegt De Winter niet te weten. Vorig jaar werd wel duidelijk dat leden van de Hofstadgroep het hadden gemunt op de Kamerleden Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb. Na de arrestatie van Nourredine el F., twee weken geleden op station Lelylaan in Amsterdam, werd wťl zichtbaar de bewaking verscherpt rondom minister Piet Hein Donner van Justitie, VVD-fractievoorzitter Jozias Van Aartsen en de Tweede-Kamerleden Joost Eerdmans (LPF) en Wilders.

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten dat er bij de arrestatie van El F. alleen een doorgeladen machinepistool en munitie is gevonden. Een woordvoerster wilde niet ingaan op de vraag of er wellicht bij huiszoekingen een dodenlijst is gevonden. Ze ontkende noch bevestigde het bestaan ervan en zei slechts: ''Ik laat het daar verder bij.''

Moslima's
Nouredine El F., een illegaal in Nederland verblijvende Marokkaan, werd aangehouden met twee zeer radicale moslima's: de bekeerde ex-politiebeambte Martine van den O. (26) en de 21-jarige Soumaia.

Van moslima Van den O. is bekend dat ze na een verblijf in SyriŽ, plotseling diep in het radicaal-islamitische gedachtegoed was doorgedrongen. Ze was onder meer actief in het Al Aqsa-fonds, die nu wegens financiering van de Palestijnse Hamas-beweging op de internationale terreurlijst staat. Daar ontmoette ze ook fundamentaliste Abida, de vrouw van de vrijgesproken terreurverdachte Samir A.

De moeder van Martine zei deze week in de Telegraaf dat haar dochter op school een grote Marokkaanse vriendenkring had. Ze bekeerde zich enkele jaren geleden tot de islam en radicaliseerde zienderogen. De laatste maanden bood ze onderdak aan Nouredine El F. Haar voorarrest werd deze week met 30 dagen verlengd. Dat van El F. en Soumaia werd meteen met 90 dagen verlengd.