'Wel een plan-B voor EU-Grondwet'

IcoonEr is wel degelijk een 'plan-B' voor de Europese Grondwet als Frankrijk op 29 mei in meerderheid tegen die wet stemt. Vrijdag liet de Luxemburgse premier Jean Claude Juncker in zijn hoedanigheid als EU-voorzitter weten dat met een Frans 'Non' het einde verhaal voor de EU-Grondwet zou zijn.

Volgens de Britse krant The Sunday Telegraph bestaat er echter een geheim plan om de Grondwet te redden bij een Frans 'non'. Het moet dan wel een 'petit Non' zijn: een klein verschil tussen de Franse ja- en nee-stemmers. Bij een grote afwijzing, een 'grand Non', hebben de EU-leiders geen antwoord en is de Europese Grondwet in feite dood.

Bij een 'petit Non' komt er een spoedverklaring van de 25 Europese lidstaten, waarin onder meer staat dat de ratificatieprocedures moeten doorgaan en dat het verdrag door alle 25 landen moet worden goedgekeurd om van kracht te kunnen worden. Daarna zouden de Fransen opnieuw moeten stemmen, waarbij gehoopt wordt dat er dan wel een 'Oui' zal volgen.

= = =
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa of het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!.