UEFA Cup: Uitslag AZ - Sporting Portugal

Icon Sport - UEFA CupSporting Portugal heeft ten koste van AZ de finale van de UEFA Cup weten te bereiken. In Alkmaar werd het na verlengingen uiteindelijk 3-2. In de finale zal Sporting Portugal uitkomen tegen CSKA Moskou, dat wist te winnen van AC Parma.

AZ - Sporting Portugal
Na de 2-1 nederlaag in Portugal moest AZ met 1-0 of anders twee doelpunten verschil winnen in Alkmaar om de finale te halen. Co Adriaanse had een opstelling bedacht die in de beginfase moest stormen, en om daarna gecontroleerd aan te kunnen vallen. AZ bleef vooraf enigszins bevreesd voor de snelle aanvallers van Sporting.

AZ begint de wedstrijd zoals gepland aanvallend en dat heeft al snel resultaat. Een corner wordt kort genomen en Sektioui draait mooi weg en geeft strak voor, waaruit Perez van dichtbij binnenkopt. Al vroeg is de 1-0 binnen. Daarna gaat AZ aanvallend door, maar de overtuiging verdwijnt langzaam.

Sporting Portugal krijgt steeds meer grip op de wedstrijd en AZ komt er steeds moeilijker uit. Het grootste deel van de tijd hebben de Portugezen de bal en een doelpunt hangt in de lucht. In de blessuretijd van de eerste helft valt de 1-1 dan. Een afgeslagen voorzet wordt afgeslagen en opnieuw ingezet, waarna Liedson kan intikken. Meteen na de aftrap is het vervolgens rust.

In de tweede helft probeert AZ meer druk vooruit te zetten, om zo voor de 2-1 te gaan. Het loopt moeizaam, maar langzamerhand komen de kansen toch. Na 60 minuten geeft Opdam een mooie pass op Van Galen, die net niet fijn aan kan nemen, waardoor hij het met een halve omhaal moet proberen en de bal over gaat.

In de 79ste weet Huysegems dan de zo verlangde 2-1 te scoren. Van Galen geeft een mooie pass op Elkhattabi, die echter nog op een verdediger stuitte, maar Huysegems kon uit de afgeketste bal voor praktisch open doel scoren. Tien minuten later krijgt Huysegems nog een grote kans op de 3-1, maar die gaat mis. In de blessuretijd krijgen Van Galen en Heysegems nog kansen, maar het blijft 2-1. Beide ploegen kunnen zich op maken voor verlengingen.

In de eerste verlenging is Sporting de betere ploeg. Ze weten het Timmer flink lastig te maken, maar ook AZ krijgt kansen. Timmer raakt geblesseerd, maar kan gelukkig door.

In de tweede verlenging weet AZ de benodigde 3-1 te scoren. Uit een corner weet Jaliens in te schieten. Lang blijft die stand staan, waarmee AZ zou doorgaan. In de blessuretijd van de tweede verlenging weet Sporting Portugal echter uit een corner de 3-2 te scoren. De Portugese club deelt na ruim 120 minuten de knock out uit aan AZ. Net als PSV gaat AZ in de laatste minuten van de wedstrijd uiteindelijk strijdend ten onder.

AZ - Sporting Portugal 3-2 (1-2) Na verlengingen
6' Perez 1-0
45'+3 Liedson 1-1
79' Huysegems 2-1
109' Jaliens 3-1
120'+2 Garcia 3-2

Andere halve finale:
CSKA Moskou - AC Parma 3-0 (0-0)
9' Carvalho 1-0
53' Carvalho 2-0
59' V.Berezoetski 3-0