Studenten RuG willen 'stilteruimten'

FOKwa en JahWe hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) willen in de universitaire gebouwen meer plaatsen om te bidden. In de verbouwingsplannen van de universiteit zijn geen plaatsen ingeruimd om te bidden. Vorige week stelde de studentenfractie Vooruitstrevend Overleg Studenten daarover vragen in de Universiteitsraad aan het College van Bestuur.

Het College van Bestuur stelt dat de RuG een openbare instelling is, die een strikte scheiding hanteert tussen kerk en staat. "Het is prima als mensen op hun eigen kamer bidden, maar wij vinden dat in een openbare instelling alle ruimten voor iedereen beschikbaar moeten zijn", aldus een woordvoerder van het college van bestuur. "De studenten zeiden dat er bij enkele faculteiten momenteel wel een gebedsruimte is. Het college heeft toen gezegd dat ze zullen onderzoeken en het mogelijk terug te draaien.". Het VOS noemt dat strijdig met het streven van de universiteit naar internationalisering en vindt dat een openbare universiteit open moet staan voor alle religies. Om de openbare karakter van de universiteit te benadrukken, pleit het VOS voor 'stilteruimten'.

Het is niet de eerste keer dat er discussie ontstaat over stilte- of gebedsruimten in onderwijsinstellingen. Zo heeft de Hogeschool van Amsterdam in maart een stiltecentrum gesloten, nadat deze door islamitische studenten omgebouwd was tot gebedsruimte. De Erasmus Universiteit in Rotterdam beschikt over speciaal ingerichte gebedsruimten voor islamitische studenten.

Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) zei als antwoord op kamervragen van LFP-kamerlid Margot Kraneveldt in februari dat ze niet tegen stilteruimten in onderwijsinstellingen is, maar dat deze niet ingericht moeten worden voor speciale groepen studenten. Ze wil binnenkort afspraken maken met de onderwijsinstellingen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
_
De standpunten van VOS zijn hier te lezen.