'Nederland wil nieuwe verkiezingen'

De Nederlandse kiezer wil nieuwe verkiezingen. Dat blijkt althans uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond. Zijn bureau Peil.nl verrichtte het onderzoek naar aanleiding van het opstappen van minister Thom de Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing. Tweederde van de Nederlanders is van mening dat de rest van het kabinet de D66-bewindspersoon moet volgen.

Alleen bij de VVD is een duidelijke meerderheid tegen het uitschrijven van nieuwe parlementsverkiezingen, namelijk 61 procent. Bij kiezers met een CDA-voorkeur is de verhouding 50/50. Bij de overige kiezers is een grote meerderheid voor een nieuwe gang naar de stembus. Het onderzoek werd gehouden onder zevenhonderd respondenten.

Uit de peiling blijkt dat de gebeurtenissen van de afgelopen week de negatieve gevoelens over politiek en politici hebben versterkt. Zes op de tien Nederlanders maakt zich absoluut niet druk over het niet doorgaan van de gekozen burgemeester, een vrijwel evengroot aantal stelt dat met de bestaande politieke partijen geen echte bestuurlijke vernieuwing mogelijk is. De helft van de respondenten twijfelt aan het nut van D66. Ook de PvdA en haar voorman Wouter Bos krijgen er van langs. 57 procent vindt dat de sociaal-democraten in feite een conservatieve partij zijn, 54 procent is het eens met de stelling dat Bos niet heeft laten zien dat hij een sterke leider is.