Dagelijks klacht over discriminatie op werkvloer

Het Meldpunt Discriminatie van vakbond FNV heeft in de eerste drie maanden dat het actief is al 88 ernstige klachten binnengekregen. Dat betekent omgerekend dat er gemiddeld ťťn klacht per dag binnenkomt over discriminatie op de werkvloer. De FNV startte het meldpunt omdat 30% van de klachten die binnenkomen bij discriminatiebureaus te maken hebben met werk.

De meeste klachten hebben betrekking op het krijgen van werk (werving en selectie). Mensen klagen omdat ze geweerd worden wegens een buitenlands klinkende achternaam, of vanwege het dragen van een hoofddoek. Van de 88 meldingen bij FNV hadden er volgens de vakbond 22 een racistisch karakter. Zo kregen mensen te horen dat ''buitenlanders zich moeten aanpassen of anders moeten oprotten.'' Ook over pesten werd geklaagd.

FNV-vice-voorzitter Agnes Jongerius zegt dat in veel gevallen de leiding van bedrijven ''nog niet in staat is om zonder vooroordelen naar nieuwe Nederlanders te kijken.'' De sectoren waarover geklaagd werd zijn divers: metaalnijverheid, chemische industrie, rijn- en binnenvaart, transport, schoonmaak, beveiliging, banken, detailhandel, zorg, onderwijs en IT/Media.

De FNV is bezig een lespakket te ontwikkelen om leidinggevenden beter te instrueren. In mei geeft de FNV het startsein voor een campagne die discriminatie op de werkvloer moet tegengaan.