Groep Marokkanen dreigt gemeente Westland

Icoon Binnenlands nieuws In de gemeente Westland dreigt een impasse te ontstaan tussen een deel van de Marokkaanse gemeenschap en de gemeente. Zo heeft vandaag een groep van zestig Marokkanen aan de lokale politiek duidelijk gemaakt zich niet serieus genomen te voelen door de handelwijze van de gemeente Westland en haar vertegenwoordigers. Inzet van het conflict is de subsidie van SBL.

"Daarom", zei een woordvoerder namens de groep, "houden wij burgemeester en wethouders en de gemeente Westland verantwoordelijk voor de gevolgen die ontstaan als er niet snel een oplossing komt."

SBL is een stichting die zich onder meer bezighoudt met de bevordering van integratie van buitenlanders en het coŲrdineren van jeugd- en jongerenwerk. Volgens de gemeente voldoet ze niet langer meer aan de eisen om in aanmerking voor subsidie te komen.

Een woordvoerder van SBL uit zijn zorgen over de te varen koers van de gemeente. Al langere tijd wrijft het op het punt van de integratie. Zo poogt de gemeente al langere tijd de steeds meer toenemende overlast van Marokkaanse hangjongeren in Wateringen de kop in te drukken. Ook in Honselersdijk zijn er al langere tijd problemen. Burgemeester Van der Tak maakte in het verleden zich al openlijk zorgen over de Marokkaanse jeugd.

Al jaren is er kritiek op het integratiebeleid van de gemeente. Volgens enkele fracties is dat volledig mislukt, waardoor Westland vandaag de dag kampt met problemen. Eerder kwam de gemeente Westland al in het nieuws vanwege een gezin dat alles kwijtraakte door Marokkaanse terreur. Daar escaleerde de woonsituatie van het gezin en hun Marokkaanse buren volledig, met een langslepend conflict tot gevolg.