'CDA zal grondwetreferendum respecteren'

Icoon Politiek Binnenland nieuwsHet CDA zal de uitslag van een referendum over de Europese Grondwet respecteren. Dat zegt fractievoorzitter Maxime Verhagen in een interview in de Volkskrant. Verhagen verbindt wel twee nadrukkelijke voorwaarden aan de uitslag. De opkomst moet minimaal dertig procent zijn, en de uitkomst dient een duidelijke ja of nee - minstens zestig procent voor of tegen - te zijn.

Het CDA, aanvankelijk tegen het referendum, sluit zich hiermee aan bij PvdA, GroenLinks en D66 die eerder lieten weten de uitspraak van de kiezer serieus te zullen nemen. Verhagen is er voorstander van dat het kabinet zich nadrukkelijk bemoeit met de ja-campagne. "Het kabinet is niet neutraal in deze. Het heeft zijn handtekening onder de Grondwet gezet", stelt de CDA'er. Hij vindt het niet nodig dat overheidsgeld voor een campagne eerlijk tussen voor- en tegenstanders wordt verdeeld.

De suggestie dat een 'nee' de gulden terugbrengt of Turkije buiten de deur houdt noemt Verhagen bedrog. "Dat kunnen ze nooit waarmaken. Dat zullen we de nee-campagne ook luid en duidelijk zeggen: je houdt de kiezer voor het lapje als je zo de campagne ingaat." Als de Grondwet wordt afgewezen blijft het huidige Verdrag van Nice van kracht. Dat betekent onder meer dat het parlement geen controle heeft over het EU-landbouwbudget en ieder land zijn veto houdt over een gemeenschappelijk Europees buitenlands beleid.