Duitsland wil neonazi's aan banden leggen

Icoon Politiek Buitenland nieuwsDe Duitse regering is van plan maatregelen te nemen om betogingen van neonazi's en rechts-extremisten aan banden te leggen. De nieuwe wetgeving komt na een aankondiging van de Nationale Democratische Partij (NPD). De NPD wil op 8 mei, de dag dat het zestig jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, demonstreren bij de Berlijnse Brandenburger Tor.

Otto Schilly, de sociaal-democratische minister van Binnenlandse Zaken, vreest dat de demonstraties de herdenkingen zullen ontsieren. Vlakbij de Brandenburger Tor ligt het nieuwe holocaust-monument van Berlijn. Bovendien zullen die dag alle ogen in de wereld op de Duitse hoofdstad zijn gericht. De voorstellen, die nog ter goedkeuring naar het Duitse parlement moeten, beperken het recht op vergadering als de bijeenkomsten het regime van Adolf Hitler verheerlijken of de misdaden van de nazi's bagatelliseren.

Overigens is het aantal neonazi's in Duitsland in 2002 en 2003 met 15 procent toegenomen. Dat meldt minister van Justitie Brigitte Zypries. Met name jongeren zouden zich aangesproken voelen door nationalistische en racistische standpunten van rechts-radicale groeperingen.