Kamer buigt zich over nieuw kiesstelsel
De Tweede Kamer mag zich de komende maanden gaan buigen over het nieuwe kiesstelsel. Minister Thom De Graaf (D66, Bestuurlijke Vernieuwing) heeft vanmiddag een wetsvoorstel daarover naar de Tweede Kamer gestuurd. In het nieuwe stelsel, dat het kabinet voor de parlementsverkiezingen van 2007 ingevoerd wil hebben, krijgt de kiezer een dubbele stem.
Stelsel
Eén stem moet worden uitgebracht op een landelijke lijst. Aan de hand van deze stemmen wordt de zetelverdeling in de Tweede Kamer bepaald. De andere stem is op een kandidaat uit het eigen district. Van de 150 kamerzetels wordt de helft ingevuld door de regionaal gekozenen, de kandidaten van de landelijke lijst vullen de rest op. Overigens mag een kandidaat zowel op één regionale als de landelijke lijst staan.
De regering hoopt met het nieuwe stelsel de band tussen burger en politiek te versterken. Volgens het belangrijkste adviesorgaan van de regering, de Raad van State, is wijziging van het kiesstelsel echter niet voldoende. Hij had onder meer graag gezien dat het eenvoudiger zou worden met voorkeursstemmen te worden verkozen. Het kabinet heeft de kritiek van de Raad naast zich neergelegd en het wetsvoorstel ongewijzigd naar de Kamer gestuurd.
Duur
De invoering van een nieuwe kiesstelsel is niet goedkoop. Volgens de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel gaat de invoering zo'n dertien miljoen euro kosten. Zeven miljoen hiervan is bedoeld voor een grote voorlichtingscampagne voor het publiek.
-
De regering heeft een dossier samengesteld over het nieuwe kiesstelsel. Daar vind je ook alle officiële stukken.