Schaatsen: Van Velde valt, Wennemars op koers

Icoon Sport nieuwsWennemars ligt op koers voor de titel, Bos wint de 1000 meter en Van Velde is afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat zijn in een notedop de belangrijkste gebeurtenissen voor wat betreft de Nederlanders op de eerste dag van de schaatswereldkampioenschappen sprint. Bij de vrouwen konden de Nederlandse deelnemers geen potten breken.

Jan Bos, vorig jaar afwezig op het wk sprint, boekte een knappe zege op de kilometer. Hij bleef de Amerikaan Shani Davis vierhonderdste van een seconde voor. De winst van Bos werd echter overschaduwd door een zware val van Gerard van Velde. Op de baan waar hij drie jaar geleden Olympisch kampioen werd kwam Van Velde met zijn hoofd hard in aanraking met het beton naast de baan. Met een bebloed achterhoofd werd de sprinter op een brancard afgevoerd.

Gerard van Velde wordt met een hoofdwond afgevoerd
Gerard van Velde wordt met een hoofdwond afgevoerd

Erben Wennemars deed met twee vierde plaatsen goede zaken in het klassement. Hij staat tweede, op 0,05 seconde van leider Jeremy Wotherspoon. Een goede prestatie, mede gezien het feit dat Wennemars ruim een kwartier moest wachten op de start van zijn 1000 meter, nadat Van Velde in de rit ervoor ten val kwam. Jan Bos verloor tijd op de 500 meter, en staat voorlopig zesde in het klassement.

Timmer kan wereldtitel vergeten
Bij de vrouwen wist de wereldkampioen van vorig jaar Marianne Timmer niet te imponeren. Een vijftiende plek op de 500 meter en een tiende plek op de kilometer bracht haar op een voorlopige elfde plaats in het klassement. De titelstrijd belooft desondanks spannend te worden, met de Amerikaanse Rodriguez kort voor concurrenten Kotjoega, Yoshii en Simionato. Morgen schaatsen zowel de mannen als de vrouwen opnieuw een 500 en 1000 meter.