Spanningen tussen Tsjechië en Wit-Rusland

Icoon Buitenlands nieuws Door de wederzijdse uitzetting van elkaars diplomaten zijn er vrijdag diplomatieke spanningen ontstaan tussen Tsjechië en Wit-Rusland. De zaak begon met de arrestatie van een Tsjechische diplomaat door Wit-Rusland. De man werd ondanks zijn diplomatieke onschendbaarheid uren vastgezet en later op de dag zelfs uitgezet. Tsjechië reageerde door een Wit-Russische diplomaat het land uit te sturen.

De Tsjechische diplomaat werd in Minsk aangehouden omdat hij betrapt zou zijn op het drinken van alcoholische dranken met een minderjarig meisje in een café. Hij werd gearresteerd en urenlang vastgehouden, om uiteindelijk tot persona non grata verklaard te worden en het land uitgezet te worden.

Tsjechië reageerde niet positief op de uitzetting. "Ze hebben het recht niet om een diplomaat in hechtenis te nemen", aldus een woordvoerder van het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken. Enkele uren later besloot het ministerie ook tot uitzetting van een Wit-Russische diplomaat over te gaan.