'Bleken van tanden kan gevaarlijk zijn'

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Medisch nieuwsHet bleken van tanden kan zeer slecht zijn voor het gebit. Dat beweert Joost Roeter, verbonden aan het UMC St. Radboud in Nijmegen. Hoge concentraties waterstofperoxide maken het glazuur poreuzer en veranderen de weefselstructuur van het tandbeen. Roeters pleit ervoor dat bij het bleken van tanden altijd een tandarts betrokken is.

"Mensen willen vaak snel witte tanden en laten zich allerlei producten aansmeren", stelt de hoofddocent tandheelkunde. In navolging van beroemdheden als Tom Cruise, Gerard Joling of Estelle Gullit zou Nederland zich momenteel massaal op de tandbleekmiddelen storten, die te koop zijn bij drogist, supermarkt, internet en via Tel Sell-achtige televisieprogramma's. Veel middelen kunnen bij ondeskundig gebruik gevaarlijk zijn. "Het enige goede en veilige middel is een gel op basis van waterstofperoxide, aangebracht door de tandarts. Maar mensen willen vaak snel witte tanden en laten zich allerlei producten aansmeren", aldus Roeter.

Veel fabrikanten houden zich niet aan de wettelijke limiet van 0,1 procent waterstofperoxide, omdat middelen met minder nauwelijks effectief zouden zijn. Een hoge concentratie kan echter een verbrandingsreactie opleveren, die bloedende wonden veroorzaakt. Roken en alcoholgebruik leveren in combinatie met hoge concentraties waterstofperoxide mogelijk een extra gezondheidsrisico op. Verder is het voor personen met lekkende vullingen, kronen of gevoelige tanden niet erg verstandig om het gebit te bleken.