'Geen files meer, maar geslachtsverkeer!'

'Arbeidsvrije zones, vriendjespolitiek, kiezen op elkaar, de partij met een knipoog, die geen enkel conflict verkoopt maar anarchistisch, absurdistisch, psychedelisch, ontwapenend met alles de draak steekt, één groot statement, iedereen een gouden handdruk, geen files meer maar meer geslachtsverkeer'. Dat is in het kort wat de Ruigoord Vrij Partij (RVP) wil. De politieke partij werd gisteravond in Paradiso in Amsterdam opgericht.

De RVP bestaat voornamelijk uit voormalige bewoners van Ruigoord, het kunstenaarsdorp in het Amsterdamse westelijke havengebied dat plaats moest maken voor de Afrikahaven. 'Treklijster' is de 60-jarige dichter/provo/ex-leraar Nederlands en lid van het Amsterdams Ballon Gezelschap Hans Plomp. "De Vrijpartij maakt deel uit van een wereldwijde beweging tegen het miserabilisme", meent hij. "Wij hebben genoeg van de smerigheid. We maken een nieuwe werkelijkheid! Wij laten een frisse wind in de stankbel der Lage Landen. De RVP is totaal ontwapenend. Geen kanonnen maar ballonnen. Ons doel is geluk: iedereen een gouden handdruk. Een republiek van vriendenpolitiek."

Dodelijke dosis hasj
Op de oprichtingsbijeenkomst werd onder andere opgetreden door troubadour en eeuwig hippie Armand. Deze kondigde in de wandelgangen aan de partij te willen overnemen. "Ik geloof dat er ruimte is voor een ander geluid. Net als in Engeland de Raving Loony Party. Waar is in Nederland Boer Koekoek? Ik vind de huidige politiek zo shit en kleinburgerlijk", vertelde de protestzanger. Armand stond als eens kandidaat voor de lokale Graspartij in Utrecht. "We kregen zeshonderd stemmen terwijl we er 1500 nodig hadden. We lieten toen zien wat de dodelijke dosis hasj is. Dat is vier kilo hasj van vier hoog op je kop laten vallen."

De Ruigoord Vrij Partij van treklijster Hans Plomp
De Ruigoord Vrij Partij van 'treklijster' Hans Plomp