Honderden doden bij gevechten in Nepal

Icoon Buitenlands nieuws Bij gevechten tussen het regeringsleger en mao´stische rebellen in Nepal zijn de afgelopen maanden ongeveer 450 mensen om het leven gekomen. Dat is vrijdag door de mensenrechtenorganisatie ISSS bekendgemaakt. Er kwamen sinds oktober 275 rebellen en 172 burgers en militairen om het leven.

De mao´stische rebellen vechten sinds 1996 voor de afschaffing van de monarchie, en voor de instelling van een communistische staat. Er zijn zeker 11.000 mensen om het leven gekomen door de gevolgen van de opstand.

De rebellen hebben van de regering tot 13 januari de tijd gekregen om weer mee te doen aan onderhandelingen. Als ze stoppen met de gewelddadige acties, zullen er volgens de koning ook weer verkiezingen gehouden worden. Vanwege het aanhoudende geweld zijn de parlementsverkiezingen namelijk al twee jaar uitgesteld.

De toegangswegen tot de hoofdstad Kathmandu worden sinds gisteren weer geblokkeerd door de rebellen. Hierdoor stijgen de prijzen van levensmiddelen snel, en is er bijna geen verkeer van en naar de hoofdstad mogelijk. In augustus van dit jaar werden de toegangswegen ook al lange tijd geblokkeerd.