CDA: 'Verbied radicale islampartijen'

Icoon politiek binnenland nieuwsPolitieke partijen die als basis de islamitische wetten van de sharia hebben, moeten worden verboden, Dat zegt de grootste politieke partij in Nederland, het CDA, in een reactie op het gepubliceerde rapport van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) over radicaliserende moslims.

Fractievoorzitter Maxime Verhagen vindt met de AIVD dat er alles aan gedaan moet worden ter preventie van het uithollen van de Nederlandse rechtsstaat. "Wie ijvert voor een niet-democratische rechtsorde, moet worden aangepakt. Ook als dat op legale wijze gebeurt."

Om dat te kunnen realiseren denkt het CDA onder andere aan de mogelijkheid om de rechter bevoegdheden te geven om politieke partijen te verbieden. Daarnaast zouden bij radicale moslims hun burgerrechten moeten worden afgenomen, zoals de vrijheid van vereniging. Dit idee werd onlangs nog door Geert Wilders geopperd. Verhagen: "Nu kan het kiesrecht al worden afgepakt, die mogelijkheid kan worden uitgebreid zonder verandering van de grondwet."

De plannen van het CDA kunnen vooralsnog niet op een kamermeerderheid rekenen. De PvdA heeft al aangegeven principieel niet tegen te zijn op partijen die de democratie verwerpen. D66 is ronduit tegen het voorstel. "Je kunt beter met de AEL in debat gaan, dan dat je de partij uitsluit en verder laat radicaliseren." Ook de VVD vindt de plannen van het CDA onlogisch.
_
Onlangs bleek uit een representatief onderzoek in Nederland dat dertig procent van alle moslims in ons land een politieke moslimpartij wil met de sharia als basis. Van de islamieten die een moslimpartij wensen, vindt ruim de helft dat de partijbeginselen op de sharia gebaseerd moeten zijn. Twintig procent vindt dat niet.