Zeker 13 doden bij aanslag op Filipijnse markt

Icoon Buitenlands nieuws Bij een grote aanslag op een markt in General Santos, een stad in het zuiden van de Filipijnen, zijn zeker dertien mensen gedood en zestig mensen gewond geraakt. Het zou om een zelfgemaakt explosief verstopt in een doos gaan. Het is nog niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de aanslag.

Volgens de politie heeft de extremistische moslimgroepering Abu Sayyaf mogelijk iets te maken met de aanslag. De groepering zou al enkele maanden plannen hebben voor aanslagen in de stad. De burgemeester van General Santos heeft echter aangegeven dat de aanslag net zo goed het gevolg kan zijn van een uit de hand gelopen vete tussen kooplieden, aangezien er uit die hoek ook al enkele dagen een dreiging werd waargenomen.

De aanslag in General Santos is de grootste sinds een bomaanslag op een winkelcentrum in april vorig jaar. Daarbij kwamen vijftien mensen om het leven, en vielen er tientallen gewonden. Die aanslag was het werk van de Abu Sayyaf rebellen, in samenwerking met het regionale terreurnetwerk Jemaah Islamiah.