'Veiligheidsraad naar 24 zetels'

Een speciale commissie van de Verenigde Naties heeft gisteren geadviseerd om de Veiligheidsraad uit te breiden tot 24 leden. Tot nu toe telt de Raad vijftien zetels. Naast hervorming van één van de belangrijkste organen van de VN, geeft de commissie nog honderd andere adviezen waarmee de slagkracht en interventiesnelheid van de organisatie verbeterd zouden kunnen worden. Wanneer alle punten worden overgenomen zou dat de grootste verandering zijn sinds de oprichting van de VN.

Voor de vernieuwde Veiligheidsraad doet de commissie twee voorstellen. Het meest vergaand is het idee om het aantal permanente leden uit te breiden tot tien. De huidige vijf, Frankrijk, Groot-Brittanië, China, Rusland en de Verenigde Staten, zouden hun vetorecht behouden. Voor de nieuwe permanente zetels maken vooral Duitsland, India en Brazilië een goede kans. Zij kondigden eerder al aan graag een permanente zetel te willen hebben. De vier zetels die in dit voorstel over zouden blijven, zouden gaan rouleren onder de overige leden van de VN. Hun totaal zou daarmee op dertien komen.

Voorstel twee neemt geen nieuwe permanente leden op in de Raad. Alle nieuwe zetels zouden volgens een vaste sleutel over de continenten verdeeld moeten gaan worden. Ook in dit voorstel behouden de huidige grote vijf hun vetorecht.

© United Nations
De huidige VN Veiligheidsraad