Van der Stoel: 'Meer Cohens nodig'

rutgerieke had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws Nederland heeft meer Cohens nodig. Althans, dat vindt Max van der Stoel van de PvdA, minister van Staat. Hij is het er niet mee eens dat velen het beleid van Cohen te soft vinden. Volgens van der Stoel kijkt de burgemeester van Amsterdam juist naar meerdere aspecten en zou iedereen dat moeten doen.

Van der Stoel vindt de situatie rondom de moslimjongeren in Nederland zorgwekkend. Zo zegt hij: "Ik vrees dat moslimjongeren zich terugtrekken in het isolement. Ook al zijn ze geďntegreerd, ze voelen zich vaak niet geaccepteerd door de Nederlandse samenleving. Veel moslimjongeren zien voor zichzelf geen zinvolle rol. De grote werkloosheid onder jongeren werkt extremisme in de hand. Scholieren zijn verdeeld over witte en zwarte scholen, ze kennen elkaar niet. Dit heb ik elders zo vaak gezien: die vervreemding is gevaarlijk. We zijn helaas al een eind op weg."

Het interview met van der Stoel gaat dieper in op het artikel wat eerder vandaag op de website van het Algemeen Dagblad verscheen. Eerder op de dag uitte hij zijn zorgen over het rechts-extremisme en Geert Wilders. Beiden zouden bijdragen aan een verdere destabilisatie in Nederland.

Over Wilders zei de Hoge Commissaris voor nationale minderheden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE): "Zijn recepten leiden tot enorme spanningen. Wilders richt zich rechtstreeks tegen een geloof, de islam. Het is heel gevaarlijk als zo'n vijandigheid richtsnoer zou worden voor het regeringsbeleid. Als Wilders zoveel zetels haalt als peilingen nu aangeven, zijn we er slecht aan toe."

Als Nederland niet uitkijkt, dan zouden we in eenzelfde soort situatie als die van Macedonië terecht kunnen komen. Dat land bezocht hij onlangs. "De grote meerderheid van de bevolking is Grieks-orthodox, een kwart is Albanese moslim. Ze leefden jarenlang samen en woonden door elkaar. Maar ze kenden elkaar niet, het aantal gemengde huwelijken was minimaal. De vlam sloeg in de pan: in 2001 stond Macedonië op de rand van een burgeroorlog. Dat voorbeeld schiet me de laatste dagen steeds door het hoofd. Ik zeg niet dat wij in Nederland op de rand van een burgeroorlog staan, maar als we niks doen, verscherpen de tegenstellingen zich en worden de muren van wantrouwen steeds hoger."

De multiculterele samenleving heeft volgens van der Stoel nooit bestaan. "De multiculturele samenleving is in Nederland niet tot stand gekomen en we dreigen er verder van af te raken. Het is hard nodig bruggen te slaan."