Mensenrechten in Turkije nu bespreekbaar

Het onderwerp van de mensenrechten is niet langer taboe in EU-kandidaatlid Turkije. Een reizende tentoonstelling over mensenrechten in het land wordt ongemoeid gelaten. Tot opluchting, maar ook verbazing, van cöordinator Bülent Özden. ''Turkije is sneller veranderd dan we dachten'', zegt hij.

De tentoonstelling gaat gevoeligheden niet uit de weg. Het behandelt onder meer de ontruiming van Koerdische dorpen door het Turkse leger, een verhaal van een moeder wier zoon is verdwenen tijdens de staatsgreep in 1980, en een jood, een Armeniër en een Aleviet vertellen over de moeilijkheden van minderheden in Turkije.

De verhalen over mensenrechten zijn de laatste maanden te zien geweest in twintig Turkse steden, maar er werd geen wanklank gehoord. De tentoonstelling beschrijft de levens van 32 Turken die op de een of andere manier strijden voor de rechten van de mens. In de zaal staan ze afgebeeld op levensgrote kartonnen borden.

Met de mensenrechten gaat het weliswaar de goede kant op in Turkije, maar men is er nog niet. Alleen dit jaar werden er al honderden gevallen gemeld van martelingen. Maar expositie-cöordinator Özden is hoopvol gestemd: ''Mensenrechten waren in Turkije altijd verbonden met politiek. En vooral met de Koerden en de PKK. Daarom vonden veel mensen het onbelangrijk. Wij willen laten zien dat mensenrechten iedereen aangaan, en die kans krijgen wij.''