Chaos door staking blijft uit

De staking in het openbaar vervoer heeft tot nog toe niet geleid tot grote problemen. Veel Nederlanders blijken voorzorgsmaatregelen genomen te hebben. De ochtendspits kwam eerder op gang en de files waren langer dan gebruikelijk, maar van een chaos was volgens de ANWB geen sprake.

Het treinverkeer ligt bijna geheel plat. Op de NS-stations was het vanochtend uitgestorven, op enkele journalisten en een verdwaalde toerist na. Regionale bussen rijden ook nauwelijks, in het stadsvervoer zijn er enkel bussen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. In die laatste stad is het stadsvervoer overigens pas om 14 uur hervat, na een werkonderbreking van een aantal uur.

De vakbonden spreken van een groot succes. Volgens FNV-bestuurder A. van den Berg is de actiebereidheid groot. "Er is nog geen enkele passagierstrein vertrokken", zo liet hij vanochtend weten. Op de stations van Rotterdam en Den Haag waren wel enkele werkwilligen, maar hen werd het werk door collega's onmogelijk gemaakt. Dat gebeurde ook bij de buschauffeurs van Arriva.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal liet op een stakingsbijeenkomst in Amsterdam weten dat de vakbonden pas zullen stoppen "als het kabinet afziet van de rotplannen voor bijvoorbeeld VUT en prepensioen". Gesprekken met het kabinet zijn er tot nog toe niet geweest. "Ze hebben alleen de staatssecretaris van Defensie op ons afgestuurd om aan ons te snuffelen. Het kabinet is vervolgens gaan vergaderen over hoe wij ruiken. Nou, wij ruiken heel lekker", aldus De Waal.

De NS hebben intussen aangekondigd dat zij gedupeerde reizigers tegemoet willen komen, ondanks dat zij geen partij zijn in het conflict. Abonnementshouders en mensen die al een kaartje hebben gekocht kunnen een vergoeding aanvragen. Meer informatie daarover vind je hier.

Utrecht Centraal, vanmorgen
De verlaten stationshal van Utrecht Centraal vanmorgen


Met dank aan Re_plaY voor de submit