Boze minister noemt EP'ers 'holmaten'

IcoonEen Italiaanse minister heeft zich de woede op de hals gehaald van de Italiaanse oppositie door leden van het Europarlement zwaar te beledigen. Mirko Tremaglia, minister van Italianen in den vreemde, had het speciaal gemunt op de Europarlementariërs die tegen de kandidatuur van de Italiaan Rocco Buttiglione als Europees Commissaris zijn.

Tremaglia schreef in een verklaring, gedaan op briefpapier van zijn departement, dat de meeste leden van het Europees Parlement (EP) 'mietjes' zijn. ''Helaas heeft Buttiglione verloren. Arm Europa: de 'culattoni' zijn in de meerderheid.'' Culattoni valt te vertalen als holmaat, of 'achterin kruiper'.

Rocco Buttiglione wordt door veel leden van het EP als niet geschikt bevonden, vanwege zijn houding ten opzichte van de 'herenliefde'. Hij beschouwt homofilie als een zonde, en vrouwen dienen volgens hem om kinderen te baren. Het Parlement wil dat aankomend voorzitter Barroso van de Europese Commissie nu zelf conclusies trekt uit de negatieve aanbeveling over kandidaat-commissaris Buttiglione.

De Italiaanse oppositie vindt dat Tremaglia moet aftreden.