Reisgenoten Kuipers binnenkort terug op aarde

De Rus Gennady Padalka en de Amerikaan Michael Fincke zullen na een half jaar in de ruimte te hebben verbleven op 23 oktober terugkeren op aarde. De bewoners van het ruimtestation ISS zijn druk bezig met de laatste onderhoudswerkzaamheden aan boord van het station. In april vlogen ze met de Nederlandse kosmonaut André Kuipers naar ISS.

Kuipers keerde na ruim een week in de ruimte te hebben verbleven samen met de vorige twee bewoners van het ruimtestation op 30 april terug op aarde. Aanstaande vrijdag zullen de nieuwe bewoners van ISS arriveren. De Amerikaan Leroy Chiao en de Rus Salizhan Sharipov zullen door de Rus Yuri Shargin met het Soyuz ruimteschip naar het station worden gevlogen. Shargin vliegt vervolgens een week later met Padalka en Fincke terug.

Naast de uitvoer van ruimtewandelingen en vele onderhoudswerkzaamheden hebben Padalka en Fincke hun tijd in de ruimte doorgebracht met het uitvoeren van diverse wetenschappelijke experimenten. Zo voltooiden ze vorige week de laatste fase van het ADUM-experiment (Advanced Diagnostic Ultrasound in Microgravity), waarbij ze diagnostische technieken in gewichtsloze toestand hebben getest. Fincke heeft ook het experiment HEAT voltooid, dat Kuipers destijds wegens technische problemen niet kon afmaken.