[update] Supporters FC Utrecht zoeken ME'er

De supportersvereniging van FC Utrecht is boos op de Amsterdamse burgemeester Job Cohen omdat die de namen niet wil geven van de ME'ers die op 21 april 2002 in de fout gingen bij de Amsterdam ArenA en zich schuldig maakten aan mishandeling van FC Utrecht-supporters. De supportersclub heeft nu zelf een foto van ťťn van de ME'ers die volgens hun de hoofddader is aan het geweld, op hun website Forza-Utreg.nl gezet.

Degene die de identiteit van de ME'er weet, en die zijn naam en adres aan de supportersvereniging bekend maakt, krijgt als beloning een seizoenskaart van een club naar keuze, zo staat op de website te lezen. De supportersclub wil de agent laten vervolgen.

De ME trok indertijd zo fel van leer toen aanhangers van FC Utrecht aankwamen op station Duivendrecht nabij de ArenA. Bij het verlaten van het station werden er antisemitische leuzen gescandeerd. Dit was aanleiding voor burgemeester Cohen om een noodbevel uit te vaardigen. Vorige week honoreerde de Amsterdamse commissie voor politieklachten echter de klachten van zestien Utrecht-aanhangers, en stelde vast dat de hoofdstedelijk ME op de bewuste dag buitensporig geweld had gebruikt.

Justitie heeft nog niet laten weten wat ze van de actie vindt en of ze stappen gaat of kan ondernemen tegen de site.


Op de 'Utreg'-site staat (stond) de foto ongecensureerd


Update 13:32
Kort na het verschijnen van dit nieuwsbericht is het bericht inclusief de foto van de Forza-Utreg-site verdwenen. Waarom dit is gedaan staat er (op dit moment) niet bij.

Update 18:32
De foto blijkt op last van FC Utrecht-voorzitter M. Sturkenboom aan het begin van de middag van de site te zijn verwijderd. ''Hij was zeer onaangenaam verrast en vond dit niet kunnen. Hij heeft opdracht gegeven de foto onmiddellijk van de website af te halen'', aldus een woordvoerder van de voetbalvereniging.

Het bericht verscheen later weer wel op de Forza-site, maar nu met de ME'er voorzien van een rood doorzichtig-achtige balk. Inmiddels is de link naar dat bericht alleen nog te zien via de rollende tracker. Overigens mag de ongecensureerde foto danwel weggehaald zijn uit het bericht, hij blijkt indirect nog steeds bereikbaar te zijn op de site.

De jurist van de supportersvereniging heeft de foto ook opgestuurd naar de Politie Amsterdam-Amstelland met de sommatie om binnen ťťn week, schriftelijk de volledige personalia en adresgegevens van deze agent, alsmede zijn dienstnummer te laten doen weten.

Of de politie daaraan zal voldoen valt te betwijfelen, daar men in een reactie eerder vanmiddag al liet weten zeer verbolgen te zijn over de foto-actie van de supporters: ''Dit is geen fair play. Je mag van een supportersclub verwachten dat ze zich sportief gedragen, maar dat deden ze in dit geval absoluut niet. Er zijn voldoende kanalen waar je kunt klagen over het gedrag van ME'ers. En de ME is altijd collectief aansprakelijk. Het gaat nooit om individuen'', aldus een woordvoerster.