Turks gezin Dedemsvaart lijdt onder terreur

De enige Turkse familie die in het Overijsselse Dedemsvaart woont, is na 10 jaar zorgeloos leven het doelwit van terreur door jongeren geworden. Zo'n 30 plaatselijke jongeren vallen het gezin lastig en mishandelden zelfs het 5-jarige dochtertje, zo zegt vader Zeki Canakci in het Algemeen Dagblad.

Het gezin Canakci lijkt te moeten boeten voor de wereldwijde terreurdaden van radicale moslims. Na de aanslag dit jaar in Madrid kwamen zo'n 30 tot 35 jongeren uit Dedemsvaart tot vier keer toe verhaal halen bij het rijtjeshuis van het gezin aan de Adelaarweg. Er werden leuzen gescandeerd als: "Vuile moslims, we maken jullie dood". En dat terwijl wij niet eens moslims zijn en nooit in een moskee komen, aldus vader Canakci. Hij benadrukt goed geïntegreerd te zijn en ook Nederlandse kennissen te hebben.

Na de wandaden van moslimterroristen bij de gijzeling van schoolkinderen in Beslan, werd de 5-jarige dochter Seyda door vier Dedemsvaartse tieners aangevallen en met een stok in het oog geprikt. ''Eentje is zelfs op haar gaan zitten. Ze is gaan gillen en de daders zijn gevlucht. Volgens de politie moet ik blij zijn dat Seyda, die behoorlijk gewond is geraakt aan haar oog, niet in de vijver is geduwd'', zo zegt de aangeslagen vader.

Vader Canakci vermoedt dat de haat wordt gezaaid door de ouders van de jeugdige belagers. ''Ik denk dat allochtonen in veel huiskamers de schuld krijgen van de geweldsuitbarstingen die overal op de wereld plaatsvinden. Vervolgens ontstaat er op allerlei plekken een sfeer van vergelding. Zelfs in Dedemsvaart. Het is een giftige slang die zich door het dorp beweegt.'' Hij beklaagt zich over de weinige steun die hij krijgt van hulpverleningsinstanties.

De politie zegt het onderzoek heel serieus te nemen, maar heeft nog geen aanhoudingen verricht in de zaak van de mishandeling van zijn dochtertje. Canakci vindt dat vreemd omdat hij al een paar namen van daders doorgegeven heeft. Overigens deed hij indertijd geen aangifte van het schreeuwen van de leuzen, maar dat gaat hij nu alsnog doen.