EU-commissaris: immigratie is als tijdbom

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

De nieuwe EU-commissaris van Justitie, de Italiaan Rocco Buttiglione, ziet de komst van de vele immigranten als een tijdbom voor de Europese Unie. Om de toevloed van vluchtelingen te controleren, moeten de lidstaten veel nauwer samenwerken. "Mensen die asiel aanvragen om economische redenen zijn een groeiend probleem, een tijdbom", aldus Buttiglione tegen persbureau Reuters. Om het aantal economische vluchtelingen te beperken wil de eurocommissaris criteria invoeren voor asiel aan economische vluchtelingen. Daarnaast overweegt hij om landen waar veel immigranten vandaan komen, hulp te geven. Zo hoopt hij te voorkomen dat een massale uittocht Europa overstelpt.

Buttiglione, die op 1 november zijn nieuwe functie zat betrekken, is een voorstander van de ideeën om immigratiekampen op te zetten net buiten de Europese grenzen. In deze kampen zal een eerste selectie plaatsvinden. Bepaalde groeperingen zijn tegen omdat ze de kampen strijdig met de mensenrechten achten.

"We moeten doorgangslanden zoals Libie en Tunesië vragen de kampen op te zetten, bijvoorbeeld voor immigranten uit landen ten zuiden van de Sahara. De asielzoekers kunnen humanitaire hulp krijgen en informatie over werk in Europa", zei hij. "Maar de kampen kunnen ook onderzoek doen, personen identificeren en degenen terugsturen die niet aan de criteria voldoen of niet kunnen integreren in onze samenleving".