Man 22 jaar onterecht vastgezeten

Icoon opmerkelijk nieuwsDe 42-jarige Amerikaan Wilton Dedge die in de gevangenis heeft gezeten voor een verkrachting, is na DNA-onderzoek ontslagen uit de gevangenis. Een paar uur na de vrijspraak liep hij vergezeld van zijn ouders uit de gevangenis in Florida. Een rechter eiste vorige maand de DNA-test, waardoor bleek dat Wilton de dader van de gruwelijke verkrachting in 1981 niet was. "Godzijdank heeft het DNA in deze zaak zijn werk gedaan", aldus openbaar aanklager Wolfinger.

Ten tijde van de verkrachting was het slachtoffer zeventien jaar en zei tegen de politie dat haar belager ongeveer één meter 83 was en ongeveer 73 tot 81 kilo woog. Dedge was toen één meter 68 en woog 57 kilo. Ondanks zijn afmetingen werd hij door het slachtoffer aangewezen als degene die haar met een mes stak en twee keer verkrachtte. Aanvullend 'bewijs' werd geleverd door een als onbetrouwbaar te boek staande informant die in de gevangenis zat.

Dedge hield altijd vol dat hij onschuldig was. Toch werd hij in hoger beroep veroordeeld tot levenslang. Volgens openbaar aanklager is het slachtoffer 'gebroken' door het nieuws dat Dedge niet de dader is. Volgens hem zijn er geen andere verdachten in de zaak.